Składniki:
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 15 dag ugotowanego na sypko ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki skondensowanego mleka
- 4 jabłka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- tłuszcz do smażenia
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso, ryż, jajka, mleko, natkę pietruszki, sól i gałkę razem dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe steki, otoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, obłożyć cząstkami uduszonych w tłuszczu jabłek. Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem polać steki. Przybrać sałatą.