Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek bawarski

Składniki:

 

  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 15 dag ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Mięso, ryż, jajka, mleko, natkę pietruszki, sól i gałkę razem dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe steki, otoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, obłożyć cząstkami uduszonych w tłuszczu jabłek. Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem polać steki. Przybrać sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *