Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 kieliszek sherry
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 1 goździk
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać mięso i smażyć około 6 minut.
Po tym czasie dodać obraną marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
Oprószyć całość mąką i stale mieszając smażyć około 3 minut.
Następnie wlać wino i dusić kolejne 5 minut.
Wlać jeszcze bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
Wrzucić goździk, listek laurowy, posiekana natkę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Trzymać na małym ogniu ostanie 20 minut do zgęstnienia sosu.