Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z mielonego mięsa z kieliszkiem sherry

 

Składniki:

 

  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 kieliszek sherry
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 1 goździk
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać mięso i smażyć około 6 minut.
Po tym czasie dodać obraną marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
Oprószyć całość mąką i stale mieszając smażyć około 3 minut.
Następnie wlać wino i dusić kolejne 5 minut.
Wlać jeszcze bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
Wrzucić goździk, listek laurowy, posiekana natkę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Trzymać na małym ogniu ostanie 20 minut do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *