Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z madery na słoninie

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 1 szkl rosołu
  • ½ szkl madery
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, oregano, tymianku i bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
W rondelku stopić słoninę pokrojoną w kostkę.
Wówczas wyjąć skwarki a na tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę.
Następnie oprószyć ją mąką, wrzucić masło i mieszając zarumienić.
Rozprowadzić całość bulionem i gotować chwile na małym ogniu.
Wlać wino, wrzucić zioła i doprawić do smaku solą.
Przed podaniem całość  zmiksować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *