Składniki:
- 4 pomidory
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 łyżka utartej na drobnej tarce cebuli
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki cukru
- 1 szklanka bulionu mięsnego
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części, drobno pokroić, zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sito. Paprykę obrać, pokryć w cienką słomkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać paprykę i cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać piure pomidorowe, przyprawy i bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażynę Poznańską