Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos do pizzy, ciasto na pizzę – przepis ilustrowany

Sos

Składniki:


• 1 łyżeczka masła
• 1 cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów
• ½ kostki bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
• 1 łyżeczka ketchupu
• sproszkowany czosnek
• sól, mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek.

sos14dj.jpg

Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodac do reszty i jeszcze 10 minut gotować

sos27pw.jpg

Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze swieżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

Ciasto
Składniki:
• 100g ml ciepłego mleka
• 200g mąki
• ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oleju z oliwek
• 1 łyżka przypraw: origano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).

ciasto1034wx.jpg

Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm.

ciasto3021om.jpg

Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

ciasto23sa.jpg

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

pizza11uf.jpg

Sos musi być gesty! Układamy pomidory , cebulę lub inne warzywa.

pizza27zd.jpg

dodajemy ser

pizza3011zf.jpg

kurczaka, pieczarki czy kto co lubi.

pizza48qn.jpg

Ponownie nakładamy ser,

pizza56ws.jpg

i wkładamy do piekarnika.

Uwaga! Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min.

Jeszcze cieplutką zjadamy z apetytem.

pizza61ih.jpg

pizza79gn.jpg

Smacznego!

Więcej przepisów na ciasto pod pizzę:
Ciasto na pizzę 2
Cienkie ciasto na pizze z serem
Ciasto na pizzę (wg Bohuna)

Ciasto do pizzy (wg Tinca)

Zapraszamy do działu: przepisy na pizzę

17 comments for “Sos do pizzy, ciasto na pizzę – przepis ilustrowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *