Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos chrzanowy 1

Składniki:

• 8-10 dag startego chrzanu
• 1 szklanka wywaru z włoszczyzny lub rosołu
• 1/2 szklanki śmietany
• 3 dag mąki
• sól, cukier
• kwasek cytrynowy lub ocet

Sposób przyrządzenia:
Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Wymieszać z gęstą, słodką śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła.
Sos chrzanowy można użyć do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami należy wówczas dodać do sosu 1—2 żółtka. Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym gęstym sosem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

1 comment for “Sos chrzanowy 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *