Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone jarzynki z imbirem, małżami i sosem sojowym

Składniki:


• około pół kg mieszanych chińskich jarzyn (gotowa mieszanka) albo wziąć bok choy (chińska kapustka), chińskie brokuły, gatunek małego młodego szpinaku
• 3 łyżki orzechowej oliwy
• łyżka oliwy sezamowej
• imbir w cienkich plasterkach (pół łyżki)
• 4 zielone cebulki – drobno pokrojone
• 2 łyżki sos ostrygowy (musi być gotowy w buteleczkach, nie da się samemu zrobić)
• łyżka sosu sojowego

Wykonanie:
Oczyścić jarzynki, szpinak trzymać osobno, aby dodać na samym końcu. Pokroić w paski chińskie brokuły i w ćwiartki bok-choy. Wrzucić do wrzątku na 1,5 minuty, szybko odcedzić. Do dużego, gorącego woka wlać oliwy i imbiru na 30 sekund, dorzucić cebulkę i resztę składników, szybko zamieszać.
Następnie mieszać jarzyny tak, aby się usmażyły. Na samym końcu dodać szpinak. Mieszać wszystko aż do pokrycia warzyw oliwą. Przyprawić do smaku smażąc nie dłużej, niż minutę i natychmiast podawać. Porcja na 4-6 osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *