Składniki:
- 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę boczku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
- 2 łyżki octu winnego jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wytopić boczek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć mieszając 2 minuty, dodać cebulę, smażyć aż stanie się szklista. Dodać ocet, czosnek, cukier, wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić aż składniki zmiękną, przyprawić. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut. Posypać posiekaną zieleniną i podawać.