Składniki:
- 6 dużych słodkich ziemniaków
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- 6 łyżek masła
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- po szczypcie mielonego mielonego imbiru i cynamonu
- 1 łyżeczka tartej bułki
- ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Schłodzić. Ostrym nożem przeciąć ziemniaki wzdłuż na połówki, łyżką wydrążyć z każdej ¾ miąższu tak aby powstały miseczki. Wydrążony miąższ wymieszać w misce z sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem oraz rozpuszczonymi 3 łyżkami masła. Masa musi być pulchna i gładka. Tak przygotowanym farszem napełnić „miseczki” powstałe w wyniku wydrążenia połówek pieczonych ziemniaków. Mąkę, cukier, cynamon i imbir wymieszać, dodać rozpuszczone 3 łyżki masła i tartą bułkę. Mieszanką posmarować górną część nadzianych połówek ziemniaków i posypać posiekanymi orzechami. Zapiec w piekarniku przez 20 minut.