Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ziemniaczki

Ziemniaki z czosnkowym masłem na grilla

Składniki: 10 jednakowej wielkości ziemniaków 3 łyżki  masła 2-3 ząbki czosnku 4 gałązki koperku 1 ½ łyżki papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, przepołowić na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem i papryką, skropić olejem, zrumienić na tackach na grilla. Masło połączyć z przeciśniętym przez praskę  czosnkiem i posiekanym…

Ziemniaki z grilla z oliwą i octem balsamicznym

Składniki: 4 długie, duże ziemniaki oliwa sól, pieprz ocet balsamiczny siekany koperek i natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać sól i plastry ziemniaków, gotować 10 minut, odcedzić, odparować. Ziemniaki polać oliwą, wymieszać. Piec  z obydwu stron na średnio…

Filet z pangi z młodymi ziemniaczkami

Składniki: 4 filety z pangi po 20 dkg każdy 50 dkg młodych ziemniaków 15 dkg zielonego groszku konserwowego sól, pieprz 2 łyżeczki oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie, dodać…

Faszerowane słodkie ziemniaki

Składniki: 6 dużych słodkich ziemniaków ¼ szklanki soku z pomarańczy 6 łyżek masła ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka brązowego cukru po szczypcie mielonego mielonego imbiru i cynamonu 1 łyżeczka tartej bułki ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym…

Pieczone ziemniaczki !!!

Składniki: ziemniaczki niewielkie jednakowej wielkości,ilość w/g zapotrzebowania masło do smarowania czosnek(ząbki),pokroić na plasterki zielony posiekany koperek przyprawa do grilla sól folia aluminiowa. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie.Muszą być pół twarde bo dopieką się na rożnie.Folię podzielić na kwadraciki tak aby końce wychdziły powyżej i robiły rozetę. Każdy kwadrat smarować masłem dość…