Składniki:
- 4 filety z pangi po 20 dkg każdy
- 50 dkg młodych ziemniaków
- 15 dkg zielonego groszku konserwowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie, dodać groszek, wymieszać. W międzyczasie upiec porcje ryby. Każdy filet skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Ziemniaki odcedzić, dodać oliwę, pietruszkę i koperek. Używając łyżki drewnianej ziemniaki i dodatki wymieszać lekko je rozgniatając. Upieczoną pangę wyłożyć na talerz, obok ułożyć ziemniaczki z dodatkami.