Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z łososia smażony na boczku w aromatycznym sosie

Składniki:

    • 1,5 kg filetów z łososia
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 6 łyżek masła
    • 2 łyżki smalcu z boczku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka estragonu
    • ½ łyżeczki oregano
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej


    Sposób przyrządzenia:

    Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Mąki wymieszać. Filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, wstrząsnąć aby usunąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć na nim porcje ryby po 3 minuty z każdej strony, nie rumienić. Pozostały ze smażenia tłuszcz odlać, wlać na patelnię wino, gotować kilka minut. Przygotować sos. W rondlu roztopić masło, dodać czosnek i zioła, smażyć mieszając 1 minutę, dodać sok z cytryny i wino z patelni, wymieszać. Obrumienione porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać sos. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dusić w nim łososia z sosem przez 10 minut. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *