Składniki:
- 1,5 kg filetów z łososia
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki smalcu z boczku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka estragonu
- ½ łyżeczki oregano
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Mąki wymieszać. Filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, wstrząsnąć aby usunąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć na nim porcje ryby po 3 minuty z każdej strony, nie rumienić. Pozostały ze smażenia tłuszcz odlać, wlać na patelnię wino, gotować kilka minut. Przygotować sos. W rondlu roztopić masło, dodać czosnek i zioła, smażyć mieszając 1 minutę, dodać sok z cytryny i wino z patelni, wymieszać. Obrumienione porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać sos. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dusić w nim łososia z sosem przez 10 minut. Podawać z białym pieczywem.