Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodka bakaliowa zupa z ryżem Iwony

Składniki:

  • 1,25 l mleka
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 15 dkg cukru w tym część cukru pudru
  • 15 dkg ugotowanego ryżu
  • garść rodzynek
  • garść migdałów

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko zagotować z wanilią, żółtka oddzielić od białek ,żółtka utrzeć z grubym cukrem, białka ubić do białości, dosypać cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Łyżka kłaść na wrzące mleko” pianki ”zagotować i przełożyć na drugą stronę, wyjąc na talerz. Mleko zestawić z ognia i “zaciągnąć żółtkami”, dodać gotowany ryż, wsypać opłukane rodzynki i pokrojone migdały bez skórki, Podawać na gorąco z gotowanymi piankami, smakuje na zimno i gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *