Zakwas:
- 1,3 kg mąki razowej
- 3-5 litra wody
- 2 ząbki czosnku
Żur:
- 1 cebula
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1,5 litra wody 0,5 litra zakwasu
- sól, pieprz do smaku
- szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Do kamiennego gara wsypać mąkę i rozmieszać z częścią przegotowanej wody temp około 50 stopni C, dodać drobno posiekany czosnek. Utworzoną papkę rozcieńczyć resztą przegotowanej wody, obwiązać garnek lnianą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce ok. 20 stopni C na 4-5 dni, aby żur zakisł. Do gorącej wody wlać 2 szklanki wymieszanego zakwasu i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do żuru, przyprawić solą, pieprzem do smaku i dodać szczyptę majeranku. Dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami.