Składniki:
- 30 dag filetów śledziowych
- jajka ugotowane na twardo
- ½ kostki margaryny
- ½ łyżeczki łagodnej papryki w proszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- cebula
- łyżeczka cukru
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
Po tym czasie odcedzić je, usunąć skórę oraz ości po czym filety zemleć w maszynce.
Następnie obrane jajko drobno posiekać i utrzeć razem z margaryną, wówczas dodać śledzie i nie przerywać ucierania do uzyskania gładkiej pasty.
Dodać do niej posiekaną natkę pietruszki , musztardę, posiekaną cebulę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem, pieprzem oraz papryką.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K