Składniki:
- 4 steki z tuńczyka lub grube filety z innej ryby
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 25 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
- 15 oliwek z zalewy solankowej
- 1 drobno posiekany pomidor bez nasion i skóry
- 1,5 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Umyte i dokładnie osuszone steki przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować dodatki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pieczarki, smażyć mieszając aż zaczną lekko się rumienić. Dodać czosnek, pokrojone na połówki oliwki bez pestek, pomidory, wino i rozmaryn, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż 2/3 wina odparuje, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowane wcześniej steki z tuńczyka smażyć na patelni gilowej po 3 minuty z każdej strony. Podawać obficie polane przygotowanym sosem.