Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie marynowane z rodzynkami

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
  • 50 dag cebuli
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 10 dag rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4-5 goździków
  • cynamon
  • mielony imbir

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na ½ szkl. oliwy, wówczas dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, goździki, ziele, sok z cytryny oraz rodzynki.
    Całość wymieszać i trzymać na bardzo małym ogniu ok. 15 min.
    W między czasie śledzie pokroić na małe kawałki, które dodać do sosu, dokładnie wymieszać
    Następnie przełożyć śledzie do sików i zalać pozostałym olejem.
    Słoi szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2 dni.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Iwonę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *