Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- 50 dag cebuli
- 1 szkl. oliwy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 10 dag rodzynek
- sok z 1 cytryny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 4-5 goździków
- cynamon
- mielony imbir
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na ½ szkl. oliwy, wówczas dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, goździki, ziele, sok z cytryny oraz rodzynki.
Całość wymieszać i trzymać na bardzo małym ogniu ok. 15 min.
W między czasie śledzie pokroić na małe kawałki, które dodać do sosu, dokładnie wymieszać
Następnie przełożyć śledzie do sików i zalać pozostałym olejem.
Słoi szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2 dni.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Iwonę