Składniki (na 12 sztuk):
- 12 skrzydełek kurczaka
- kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- papryka chili
- bułka tarta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól
Produkty Kamis:
- Paprini pikantne- sos paprykowy
- Pieprz czosnkowy
- Marynata ognista
- Pikantny kurczak- panierka do drobiu
Sposób przygotowania:
Paprykę chili oczyścić z pestek, pokroić miąższ jak najdrobniej. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, olejem, chili, czosnkiem i marynatą ognistą. Przyprawić do smaku paprini pikantnym, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć i osuszyć, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie 2 godzin skrzydełka dokładnie osączyć z marynaty. Bułkę tartą wymieszać z panierką Pikantny kurczak- w powstałej mieszance obtoczyć mięso. Ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce. Piec 10minut w 175 stopniach. Odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10minut. Wyjąć i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą i papryczkami.
Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85