Ser Mimolette
Pochodzenie: Nord Pas de Calais
Rodzina serów: Sery twarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: subtelny owocowy aromat i łagodny, słodkawy, orzechowy smak
Zawartość tłuszczu: 40%
Pora roku: cały rok
Opis:
Nazywany również boule de lille. Ser ten powstał w Holandii. We Francji zaczęto go wyrabiać kiedy francuski minister finansów Colbert w XVII wieku wprowadził zakaz importu produktów spożywczych, w tym serów. Mimolette jest to właściwie dobrze dojrzały edam, pozostający w dojrzewalniach 6-9 miesięcy. Ser ma wielkość mniej więcej główki dziecka, jest nieco spłaszczony, bez wyraźnego aromatu. Miąższ początkowo półmiękki, wraz z dojrzewaniem sera twardnieje i wysycha, aż w końcu pęka. Kolor miąższu zmienia się z marchewkowego na pomarańczowobrązowy. Skórka ma barwę od żółtopomarańczowej do jasnobrązowej, jest sucha, twarda i spękana. Ser ma kilka małych dziur. Waży 2-4 kg.