Francja jest rajem dla smakoszy serów. W każdym regionie tego kraju odkryjesz ich wyjątkowe gatunki – o zróżnicowanym smaku, kształcie i rozmiarze. Tych odmian serów jest we Francji prawie pięćset! Wśród nich wyróżnić można sery miękkie i twarde, świeże i dojrzewające, krowie i kozie, z porostem białej pleśni i tzw. niebieskie, z żyłkami zielonkawoniebieskiej pleśni. We Francji miłośnik sera może zaspokoić absolutnie wszystkie kulinarne pragnienia. Jednakże i w Polsce wiele francuskich serów jest już znanych, niektóre zaś wchodzą właśnie na polski rynek. Odkryj świat serów na naszej stronie.
Dziękujemy Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitière France za udostępnione materiały.
Jak kroić i podawać sery?
Poszczególne kawałki sera powinny być jednolite, ukazując przekrój sera ze skórką, tak byśmy mieli przed sobą wszystkie elementy smaku i aromatu.
Każdemu typowi i kształtowi sera odpowiada określony sposób krojenia.
· Okrągłe lub kwadratowe sery kroi się tak jak tort.
· Sery cylindryczne kroi się w talarki
· Sery w kształcie piramidy lub stożka kroi się pionowo.
· Małe kozie serki kroi się na dwie części.
· Sery trójkątne typu brie kroi się na trójkąty.
· Sery z przerostem niebieskiej pleśni kroi się ukośnie.
Jak skomponować deskę serów?
Tradycyjną formą podawania serów jest półmisek serów. Powinno się na nim znaleźć 5 gatunków o różnym smaku i kształcie. Degustację należy zacząć od sera najłagodniejszego, a zakończyć najostrzejszym.
Sery podaje się na desce, przybrane owocami i orzechami, oczywiście z bagietką. Najczęściej na półmisek wybiera się ser z przerostem niebieskiej pleśni (np. roquefort), ser miękki z porostem białej pleśni (np. camembert), ser kozi i twardy żółty.
· Okrągłe lub kwadratowe sery kroi się tak jak tort.
· Sery cylindryczne kroi się w talarki
· Sery w kształcie piramidy lub stożka kroi się pionowo.
· Małe kozie serki kroi się na dwie części.
· Sery trójkątne typu brie kroi się na trójkąty.
· Sery z przerostem niebieskiej pleśni kroi się ukośnie.
Tradycyjną formą podawania serów jest półmisek serów. Powinno się na nim znaleźć 5 gatunków o różnym smaku i kształcie. Degustację należy zacząć od sera najłagodniejszego, a zakończyć najostrzejszym.