Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Maroilles A.O.C.

Pochodzenie: Nord Pas de Calais
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: słodko -kwaśny smak sera długo pozostaje w ustach
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: lato, jesień, zima
Opis:
Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ser ten uważa się za przodka wszystkich serów trapistów. Po raz pierwszy zrobiono go w północnej Francji w X w klasztorze Maroilles. Ser ma grubą, wilgotną, ceglasto czerwoną skórkę pięlęgnowaną na maź. Wnętrze, koloru bladożółtego nie jest miękkie i zwarte, jak w przypadku wielu innych serów tego typu, lecz sprężyste i porowate. Zapach jest mocny z odcieniem fermentujących owoców. Dojrzewanie trwa od 2 tygodni do 5 miesięcy. W tym czasie ser jest regularnie obracany i przecierany. Smakuje idealnie z piwem lub cydrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *