Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowy w otrębach pszennych

Składniki:

    • 6 schabowych kotletów
    • 3 białka
    • ½  szklanki bułki tartej
    • ½  szklanki otrąb pszennych
    • 7 łyżek jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki musztardy miodowej
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sok z cytryny
    • 2 łyżki  oleju
    • 3-4 posiekane ząbki czosnku
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Sok z cytryny wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, przeciśniętym  przez praskę obranym czosnkiem. Posmarować kotlety i schłodzić w lodówce około 35 minut. Bułkę tartą wymieszać z pszennymi otrębami, jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Białka roztrzepać. Kotlety obtoczyć w białkach i posmarować panierką, docisnąć ją do mięsa. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem i włożyć  do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec 20 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *