Składniki:
- 6 schabowych kotletów
- 3 białka
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki otrąb pszennych
- 7 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Sok z cytryny wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Posmarować kotlety i schłodzić w lodówce około 35 minut. Bułkę tartą wymieszać z pszennymi otrębami, jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Białka roztrzepać. Kotlety obtoczyć w białkach i posmarować panierką, docisnąć ją do mięsa. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec 20 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.