Składniki:
- 1 kg. schabu
- 30dag. mięsa mielonego wieprzowego
- sól
- pieprz
- suszone zioła
- tłuszcz do posmarowania blachy
- liście sałaty
- owoce i warzywne marynaty
Przygotowanie;
Schab rozciąć ostrym nożem formując prostokątny płat, natrzeć solą ,pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Mielone mięso przyprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Płat mięsa rozłożyć i posmarować warstwą nadzienia i zwinąć w roladę. Blachę natłuścić, ułożyć roladę , wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec ok. godziny , polewając wytwarzającym się sosem. Upieczona roladę pokroić na plastry , ułożyć na liściach sałaty i podawać z owocowymi i warzywnymi marynatami.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena