Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w liściach kapusty włoskiej

Składniki:

  • 1 ½  kg schabu
  • 35 dkg mielonego drobiowego mięsa
  • 2 jajka
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 1 średnia włoska kapusta
  • 1 ½ litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Schab umyć, osuszyć. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, majeranek , szczyptę gałki muszkatołowej i posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kapustę obrać z liści, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, odsączyć. Schab obłożyć masą z mięsa mielonego, zawinąć w liście kapusty, obwiązać nicią, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio oliwą podlać połową bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni C, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem. Dobrze smakuje na zimno lub na gorąco z ziemniakami lub kaszą, oraz sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *