Składniki:
- 40 dag schabu
- 50 dag kapusty kwaszonej
- 3 dag smalcu
- 15 dag cebuli,
- 1/2szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól, czerwona sproszkowana papryka
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na porcje, nie usuwając kości. Przygotowane kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką (pół łyżki), obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką. Cebulę obrać, pokrajać w piórka i zaszklić na pozostałym smalcu, dodać do mięsa, podlać wodą i trzymać na wolnym ogniu ok. 10 min. Wyjąć mięso z sosu, włożyć do niego kwaszoną kapustę wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem i poddusić. Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę kapusty, na powierzchni ułożyć kotlety i przykryć resztą kapusty. Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 20 min. zalać potrawę śmietaną wymieszaną z resztą mąki. Wstawić ponownie do piekarnika na kilkanaście minut. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem ziemniaków z wody lub frytek. Można też przybrać zapiekankę ubitą kwaśną śmietaną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus