Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 5 dag szynki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Sos:
cebule pokroić w piórka, grzyby w ćwiartki, szynkę w paski. Szczypiorek i czosnek posiekać. Olej rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę, grzyby oraz szynkę, smażyć przez 3-4 minuty. Wlać śmietanę, dusić 10 minut. Dodać szczypiorek i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka, śmietanę i mąkę zmiksować. Dodać ser, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Filety przekroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Mięso maczać w cieście, smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Sznycle podawać z sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus
1 comment for “Sznycle z piersi z kurczaka smażone w cieście”