Skład:
- filet z łososia ( środkowa część tuszki)
- oliwa z orzeszków ziemnych
- olej sezamowy
- sos sojowy
- sok z limonki (cytryny)
- szczypiorek
- czosnek
- papryka chili
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia bez skóry i bardzo dokładnie wyczyszczony z ości kroimy w cienkie plastry w poprzek mięśni, układamy ozdobnie na półmisku. Obrany czosnek i papryczkę chili, szczypior dokładnie siekamy!. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych, 2 łyżeczki oleju sezamowego i łyżeczkę sosu sojowego. Łososia posypujemy czosnkiem, papryczką i szczypiorem, skrapiamy sokiem z limonki. Sos podgrzewamy do maksymalnej temperatury ( moment dymienia) i wrzącą mieszaniną polewamy plastry łososia.
( Rex Hunt)
3 comments for “Sashimi z łososia”