Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Surówki

Przepisy na rozmaite surówki

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki: 50 dag czerwonej kapusty kwaszony ogórek jabłko sól cukier kwas cytrynowy łyżeczka musztardy 3 łyżki oleju Sposób wykonania:Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłko również zetrzeć i połączyć z kapustą.Następnie dodać pokrojony ogórek i doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.Przed podaniem polać olejem wymieszanym z musztardą. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Weronika

Surówka z czarnej rzodkwi i twarogu

Składniki: 20 dag czarnej rzodkwi ¾ szkl. śmietany 2 łyżki twarogu marchew jabłko cukier kwas cytrynowy zielenina sól Sposób wykonania: Rzodkiew obrać po czym zetrzeć ja na tarce. Obrana marchewkę oraz jabłko również zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie twaróg rozetrzeć razem ze śmietaną, doprawić do smaku, solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym…

Surówka z brokułów, papryki i kalafiora

  Składniki: 1 brokuł ½ kalafiora ½ żółtej papryki marchewka Sos: 1/3 szkl. oliwy 2 łyżki octu winnego łóżeczka oregano ½ łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów sól pieprz Sposób wykonania: brokuł i kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki a paprykę pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa sparzyć wrzątkiem po czym przelać  je zimną wodą…

Surówka warzywna

Składniki: kapusta biała 20 dkg kapusta czerwona 20 dkg por 2-3 cm kawałek jabłko 1 sztuka Sos: majonez 2-3 łyżki musztarda 1 łyżka sól, cukier, pieprz – do smaku ocet winny parę kropli   Sposób wykonania: Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja teraz je mieszam  w sitku i lekko solę poczym gniotę. Zostawiam na 5-10…

Surówka z kapusty i gruszek

Składniki; 1/2 główki czerwonej kapusty pół cytryny 1 gruszka sól cukier łyżka siekanych orzechów oliwa Przygotowanie; Kapustę drobno poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Ugotować na półmiękko. Ostudzić i wymieszać z sokiem z cytryny. Gruszki pokroić na plasterki, wymieszać z kapustą, przyprawić solą i pieprzem, cukrem, skropić oliwą i posypać posiekanymi orzechami. Przepis nadesłany na…