Składniki; 2 kg. białej kapusty 1 kg. marchewki 15 dag. buraków 5 dag. pietruszki 5 dag. pora szczypta soli Przygotowanie: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Pozostałe warzywa umyć i obrać. Wszystko poszatkować, posolić i wymieszać. Przykryć i przechowywać w temp. pokojowej przez 6 dni. Potem przełożyć do małych słoików i pasteryzować. Przepis nadesłany na Letni…
Kategoria: Surówki
Surówki
Surówka z marchwi, selera i jabłek
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 2 marchewki 2 jabłka seler kilka liści sałaty sok z cytryny 2 opakowania jogurtu naturalnego łyżeczka cukru 2 łyżki posiekanych orzechów cytryna ½ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w słupki. Następnie seler z marchewką zetrzeć na tarce po czym skropić je sokiem z cytryny i wymieszać z jabłkiem. Przełożyć sałatkę…
Surówki
Surówka z kalafiora z majonezem
by Zofia • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kalafiora 4 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól cukier Sposób wykonania: Kalafiora posiekać po czym dodać do niego majonez oraz posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Surówki
Surówka z porów i jabłka
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 2 winne jabłka 4 łodygi selera naciowego łyżka soku z cytryny mały pojemnik kefiru łyżeczka musztardy sól cukier Sposób wykonania: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce po czym skropić je sokiem z cytryny i połączyć z porami pokrojonymi na plasterki. Następnie dodać kefir oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do…
Surówki
Surówka z białej i czerwonej kapusty
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: ½ główki białej kapusty ćwierć główki czerwonej kapusty 5 dag rodzynek cebula mały słoi majonezu pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ją solą i odstawić na 2 godziny. W między czasie czerwoną kapustę również poszatkować, osolić i odstawić. Następnie obie kapusty odcisnąć z soku i połączyć ze sobą.…