Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 5 łyżek posiekanych świeżych ziół (szczypiorek estragon, majeranek, bazylia pietruszka, trybula ogrodowa)
- 1 bułka kajzerka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Miękisz z bułki utrzeć z octem i musztardę na gładką masę. Stale mieszając dodawać stopniowo oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka i obraną cebulę drobno posiekać. Wymieszać z ziołami i utartym sosem. Posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na1/2 godz. Podawać do gotowanych ryb, drobiu i warzyw.