Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Salsa verde

 

Składniki:

    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 3 ugotowane na twardo jajka
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki octu winnego
    • 5 łyżek posiekanych świeżych ziół (szczypiorek estragon, majeranek, bazylia pietruszka, trybula ogrodowa)
    • 1 bułka kajzerka
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • sól i biały pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Miękisz z bułki utrzeć z octem i musztardę na gładką masę. Stale mieszając dodawać stopniowo oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka i obraną cebulę drobno posiekać. Wymieszać z ziołami i utartym sosem. Posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na1/2 godz. Podawać do gotowanych ryb, drobiu i warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *