Składniki:
- ziemniaki w mundurkach gotowane 2 sztuki
- pomidor 3 sztuki
- fasolka szparagowa 1/4 kg
- cebula 1 sztuka
- jajka na twardo 3 sztuki
- tuńczyk 1 puszka
- fileciki anchois 1 puszka
- oliwki 10 sztuk
Sos:
- olej 10 łyżek
- ocet winny 3 łyżki
- musztarda 1,5 łyżki
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy oczyścić i pokroić na kawałki, następnie podgotować w
osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Pomidorki należy
sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Jajka wraz z pomidorami należy pokroić na
kawałki, ziemniaki po obraniu oraz cebulkę w półplasterki. Anchois po
odcedzeniu z zalewy pokroić na kawałki. Wszystkie składniki na sos
należy dokładnie ze sobą wymieszać. W miseczce układać: fasolę
szparagową, ziemniaki, jajka, pomidorki i cebulę warstwowo. Na środek
anchois, wokół niego ułożyć oliwki i całość polać sosem.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos