Składniki:
- ogórki 4 kg
- cukier 1 kg
- ocet 8 łyżek
- gorczyca biała 4 łyżki
- chrzan 1 korzeń mały
- koper 5 baldachimów
- sól 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Ogórki należy wymoczyć, umyć i osuszyć, następnie obrać i pokroić w
cieniutkie plasterki. Przełożyć wszystkie ogórki do miski, dodać do nich
cukier, sól, gorczycę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 2- 3
godziny w chłodne miejsce, aby ogórki puściły sok. Po tym czasie należy
sałatkę połączyć z octem i przełożyć do słoików, dodać po plasterku
korzenia chrzanu i kawałek kopru, dodać sok, który puściły, zakręcić i
pasteryzować około 30- 40 minut.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos