Składniki:
- 100 g ziaren zbożowych
- 250 ml bulionu
- 2 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 banan
- 100 g czerwonych winogron
- 100 g białych winogron
- 1 mango
- 1 sałata
Sos:
- 200 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 75 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 75 ml oliwy z oliwek
- ulubione zioła
Sposób wykonania:
- Ziarna zbożowe zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odsączyć ziarna i zalać je bulionem, gotować około 6 minut po czym zestawić z ognia i odstawić na 10 minut.
W między czasie obrane jabłka pokroić na cząstki, które skropić sokiem z cytryny, obrany banany pokroić w plasterki a winogrona przekroi c na połówki i dodać wszystko do ziaren.
Następnie dodać jeszcze pokrojone mango oraz sałatę porwaną na mniejsze kawałki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki podane na sos wymieszać ze sobą i polać sałatkę.