Składniki:
- 40 dag tuńczyka z puszki,
- 1/2 grejpfruta (opcjonalnie)
- 1 banan
- 250 ml majonezu
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 3 jajka ugotowane na twardo słodka papryka,
- sól
- 125 ml chudego jogurtu
- kilka liści sałaty do przybrania.
Sposób przyrządzenia:
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki o jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i posypać papryką.