Składniki:
• 1 szklanka soczewicy
• 1 duża cebula
• 3 – 4 ząbki czosnku
• 1 duże jabłko
• 2 ogórki kiszone
• 1 łyżka szczypiorku
• 1 łyżeczka musztardy
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedzić i ostudzić, wymieszać z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem.
Dodać ogórki i jabłka pokrajane w drobną kostkę i posiekany szczypiorek.
Przygotować sos : Oliwę dokładnie wymieszać z musztardą, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.Sałatkę przed podaniem polać sosem.