Składniki:
- średniej wielkości oscypek
- 1 średni brokuł
- czerwona i zielona papryka
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki jogurtu ziołowego
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
W lekko osolonej wodzie ugotować brokuł , żeby pozostał chrupki. Podzielić na różyczki i ułożyć na półmisku. Oscypka kroimy w drobniutką kosteczkę i układamy na brokule. Z umytej i osączonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie półplasterki. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem, majonezem i mieloną papryką. Schłodzić. Polać sosem, oprószyć ziołami i udekorować paseczkami papryki.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna