Składniki:
- ½ kg buraków
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 6 liści sałaty
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej szalotki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Buraki ugotować we wrzątku z dodatkiem octu z czerwonego wina.
Po około 30 minutach buraki odcedzić, a gdy ostygną obrać i pokroić na plasterki.
Następnie oliwę wymieszać z octem ryżowym, oregano, bazylią, pietruszką oraz szalotką.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać plastry buraków.
Odstawić na 15 minut.
W miedzy czasie ułożyć liście sałaty w misce po czym rozłożyć na niej plastry buraków.