Składniki:
- 2 główki sałaty
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 1 szkl kiełków lucerny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- ½ łyżki soli
- ¼ łyżki pieprzu
Sposób wykonania:
Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek po czym dodać drobno posiekaną szalotkę.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie liście sałaty ułożyć na 4 talerzykach aby powstał kształt kwiatu.
Pomidora pokroić na 4 kawałki, polać go dressingiem i rozłożyć po jednym kawałku na talerzyk.
Natomiast awokado obrać ze skórki i pokroić na 8 kawałków, rozłożyć po 2 na talerzyk.
Każda porcję posypać kiełkami i skropić pozostały dressingiem.