Składniki:
- 1 szkl. kuskusu
- 25 dag pieczonego schabu
- 2 cebulki
- 2 szkl. bulionu
- 1 ogórek kwaszony
- 2 pomidory
- 1 łyżka kaprów
- 3 łyżki kukurydz z puszki
- sól
- pieprz
Sos:
- ¼ szkl soku wyciśniętego z pomarańczy
- ¼ szkl. czerwonego octu winnego
- ¼ szkl. oliwy
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Kasze ugotować według opisu na opakowaniu zalewając ja bulionem.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem obrać i pokroić w ósemki, dymkę posiekać a ogórka pokroić w kostkę.
Kasze odsączyć i gdy ostygnie dodać do niej, pomidora, dymkę, ogórka, schab pokrojony w kostkę, kapary oraz kukurydzę.
Całość dokładnie wymieszać.
Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i polać nim sałatkę.