Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 500 ml wywaru z kurczaka
- 10 g utartego świeżego imbiru
- 100 g rzodkiewek (lub ogórka)
- 150 g mieszanych warzyw liściastych
- 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz syczuański
Sos:
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu, ryżowego lub jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 3 posiekane pędy szczypioru czosnkowego (lub 2 młode cebulki)
- ½ łyżeczki pasty z papryczek chili
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wywar z kurczaka, dodać imbir i doprowadzić do wrzenia. Włożyć piersi z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Od rzodkiewek odciąć liście, rzodkiewki umyć (ogórek obrać) i pokroić na plasterki. Warzywa liściaste umyć, osuszyć, pokroić na wąskie paseczki i rozłożyć na 4 talerzach. W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszać. Warzywa liściaste polać 2 łyżkami sosu i wymieszać. Piersi z kurczaka wyjąć z wywaru. Mięso pokroić na plasterki, ułożyć na warzywach liściastych i polać sosem. Przybrać rzodkiewką (ogórkiem), posypać sezamem, oprószyć pieprzem syczuańskim i solą. Zaraz podawać.
Mięso z kurczaka zawiera dużo białka oraz żelaza. Jest chude, jeśli przyrządza się je z małą ilością tłuszczu i podaje bez skórki. Mięso z kurczaka dostarcza sporo witaminy B6, fosforu i potasu. Wspomagają one system nerwowy, wzmacniają kości i mięśnie. Mięso z kurczaka jest również źródłem cynku, który wzmacnia system odpornościowy organizmu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek