Składniki:
- 40 dag. ryżu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek
- 2 marchewki
- zielona papryka
- 1 posiekana czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Wsypać szalotki, pokrojone w kostkę marchewki , paprykę i papryczkę chilli. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Dodać przecier pomidorowy i ocet winny. Zagotować. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Rozłożyć na talerze i każdą porcję polać sosem.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad