Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z sosem ostro-kwaśnym

Składniki:

  • 40 dag. ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek
  • 2 marchewki
  • zielona papryka
  • 1 posiekana czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego


Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić drobno pokrojony czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Wsypać szalotki, pokrojone w kostkę marchewki , paprykę i papryczkę chilli. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i smażyć jeszcze chwilę. Dodać przecier pomidorowy i ocet winny. Zagotować. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Rozłożyć na talerze i każdą porcję polać sosem.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *