Polecam wszystkim potrawy z nieco zapomnianej dyni. Przy okazji chcę nadmienić, że dynia jest bogatym źródłem między innymi betakarotenu ( antyutleniacz, który spowolnia tempo starzenia się ), błonnika ( reguluje procesy trawienne i wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki ), a także wielu cennych minerałów i witamin ( sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy B i C oraz kwas foliowy ). Z dyni można przygotować niezwykłe zupy, zapiekanki, placki, surówki, a także przetwory. Wykorzystajmy to!
Zupa dyniowa
Składniki:
- ćwiartka dużej dyni ( ewentualnie pół mniejszej )
- 1 duża cebula
- 1 śmietana
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- masło do smażenia
- groszek ptysiowy
- sól, pieprz
- sproszkowana papryka ( słodka )
- kostka rosołowa
Sposób wykonania:
- Obrać i pokroić w duże kawałki dynię Zeszklić na maśle w dużym garnku poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć. Podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny. Uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek ( na etapie rozgotowanej dyni ) i gotować jeszcze około pół godziny. Zupę zmiksować ( niekoniecznie ). Podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany i koperkiem
Dynia z sosem czosnkowym
Składniki:- 1 kg dyni
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
- pół łyżeczki mielonej papryki
- sól, pieprz
- 1 gałązka tymianku do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Czosnek obrać, rozetrzeć. Oliwę wymieszać z octem, czosnkiem, tymankiem, papryką, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać dynię, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 15 -20 minut w temperaturze 190 stopni C, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotową potrawę ozdobić gałązkami tymianku.Zapiekanka z dyni
Składniki:- ok 2kg dyni
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- czosnek
- olej
- jajko
- śmietana
- ok 30 dag żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Obrać dynię i ziemniaki, zetrzeć dynię na tarce, ziemniaki pokroić w talarki. Podsmażyć cebulę na oleju, wymieszać utartą dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, sól i pieprz
W żaroodpornym naczyniu ułożyć kilka warstw: ziemniaki następnie dynię, ponownie ziemniaki itd. Polać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem i posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku pod przykryciem ok. 1 godziny w temp 180 stopni C; ostatnie 10 min piec bez przykrycia.Surówka z dyni
Składniki:- dynia
- ogórek kiszony
- jabłko
- cebula
- marchewka
- przyprawy
- majonez, jogurt naturalny lub śmietana
Sposób przyrządzenia:
Dynię obrać ze skórki zewnętrznej, wybrać miąższ. Obrać ze skórki jabłko i ogórek. Marchewkę oczyścić. Obrane warzywa zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i zalać sosem przygotowanym z jogurtu i majonezu w dowolnej proporcji. Wymieszać. Surówka jest pyszna jako dodatek do mięs, a szczególnie do kotletów mielonych.Chrupiące racuchy z dyni
Składniki:- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
- 30 dag miąższu dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- olej do smażenia
- dżem żurawinowy ( lub inny, najlepiej niskosłodzony z kwaskowych owoców )
Sposób przyrządzenia:
Mleko roztrzepać z jajkami. Wsypać make ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Ucierać, aż powstanie gładkie ciasto. Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto nakładać na patelnie porcjami wielkości łyżki. Smażyć na gorącym oleju. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z dżemem żurawinowym.
Rada: do racuchów można podąć dżem o dowolnym smaku, ale najlepszy jest niskosłodzony, z kwaskowatych owoców.Dynia z sosem czosnkowym
Składniki:- 1 kg dyni
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- sol, pieprz
- 1 gałązka tymianku ( do dekoracji)
Sposób przyrządzenia:
Dynie umyć, pokroić na duże kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia. Czosnek obrać, rozetrzeć. Oliwę wymieszać z octem, czosnkiem, tymankiem, papryka, sola oraz pieprzem.
Tym przygotowanym sosem polać dynie, po czym wstawić ja do nagrzanego piekarnika i piec 15 -20 minut w temperaturze 190*C, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Gotowa potrawę ozdobić gałązkami tymianku.Jesienna zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym
Składniki:- ćwiartka dużej dyni (ewentualnie pół małej)
- 1 duża cebula
- 1 śmietana
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- masło do smażenia
- groszek ptysiowy
- sól
- pieprz
- czerwona słodka, sproszkowana papryka
- kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Obrać i pokroić w duże kawałki dynię. W dużym garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć. Podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny . Uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek na etapie rozgotowanej dyni gotować jeszcze około pół godziny, zmiksować (czasami dynia jest tak pięknie rozgotowana że nie ma juz konieczności miksowania) Podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany zaznaczoną w centrum i koperkiem.Przepisy (7) nadesłane na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek