Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 średnie buraki upieczone w piekarniku/ 180 stopni C/
- 25 dkg żółtego sera gouda
- 1 duży grejpfrut
- surowe żółtko
- 2 jajka ugotowane na twardo
- olej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Upieczone buraki wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Filet z kurczaka umyć, osączyć i usmażyć na oleju do miękkości, wystudzić i pokroić w kawałki. Grejpfruta obrać i pokroić w kawałki. Ugotowane na twardo żółtko wymieszać z surowym żółtkiem, powoli wlewać olej, aż masa zacznie gęstnieć, ucierać powoli dodawać sok z cytryny, dodać sól i śmietanę. Ser pokroić w słupki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać , schłodzić przed podaniem.