Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 szkl. komosy ryżowej
  • ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Chutney:

  • 1/3 szkl. cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 6 czerwonych pomidorów
  • 6 żółtych pomidorów
  • ¼ szkl. posiekanej czerwonej cebuli
  • ¼ szkl. świeżej kolendry

    Sposób wykonania:

    1. Cukier zalać wodą i go skarmelizować, wówczas dodać do niego sok z cytryny.
      Dokładnie wymieszać i dodać żółte i czerwone pomidory oraz cebulę.
      Trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut ( nie doprowadzając do wrzenia).
      Chutney przelać na sito i odstawić do ostygnięcia i aby nadmiar soku się odsączył, wówczas połączyć z posiekaną kolendrą.
      W między czasie ugotować ziarna komosy ryżowej po czym wymieszać je z chytney.
      Doprawić do smaku  i skropić oliwą z oliwek.

      Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Mariola Serwatka

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *