Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże cebule
- 1 mały słoiczek majonezu
- 2-3 łyżki ostrej musztardy
- 4 konserwowe ogórki
- kilka grzybków w occie
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- sok z cytryny
- kilka listków sałaty lodowej
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane na twardo jajka wystudzić, obrać i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka, oprószyć lekko solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w paseczki. Jajka wymieszać z cebulą, ogórkami, posiekaną zieloną pietruszką. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć do szklanej salaterki i ozdobić grzybkami i listkami sałaty lodowej. Podawać z białym pieczywem.