Składniki:
- 250 g mieszanych sałat liściowych
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g wędzonego łososia
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 pomidory
Sos:
- 1 cebula
- 100 ml białego wina
- 100 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane jajka pokroić w plasterki, łososia na mniejsze kawałki, pomidora w cząstki a szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie posiekana cebule zeszkli na rozgrzanej oliwie po czym ją zestawić z ognia i gdy ostygnie dodać do niej wino oraz ocet.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i na sam koniec dodać resztę oliwy.
Polać sosem sałatkę i jeszcze raz wymieszać.