Składniki:
- 1 główka sałaty
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 pomidorów
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek cebuli
- 15 czarnych oliwek
Sos:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta czosnku w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolkę zalać wodą i ugotować do miękkości.
W między czasie sałatę porwać najmniejsze kawałki i wrzucić do miski.
Następnie jajka pokroić na cząstki a pomidory na ósemki.
Paprykę pokroić w kostkę a dymkę posiekać.
Warzywa dodać do sałaty, razem z odsączoną fasolką, jajkami oraz oliwkami.
Całość lekko przemieszać.
Składniki podane na sos wlać do słoika i energiczne wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim sałatkę.
Wstawić do lodówki na 30 minut.