Składniki:
- 3 łyżki octu
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 1/8 łyżeczki ostrego sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 puszek białej fasoli
- puszka ciecierzycy
- ½ szkl posiekanej papryczki pimento
- ½ szkl posiekanej dymki
- liście sałaty
Sposób wykonania:
Ocet wymieszać z solą, aż sól się rozpuści, wówczas dodać oliwę, sos chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać ciecierzycę odsączona z zalewy, paprykę, również odcedzoną z zalewy, posiekaną papryczkę oraz dymkę.
Wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.
Po tym czasie przełożyć sałatkę do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.