Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 garść orzechów włoskich
- 10 ząbków czosnku marynowanego
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Brokuł podzielić na różyczki Łodygę pokroić w kostkę. Wrzucić na 5min do osolonej gotującej się wody, odsączyć na sitku. Do wystudzonego brokułu dodać groszek, drobno pokrojony seler, czosnek i posiekane orzechy. Oliwę i sok z cytryny wlać do słoika, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Polać sałatkę sosem i wymieszać.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez agap