Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- 0,5 cytryny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- pieprz, sól,
- 0,5 łyżki cukru
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. Roztarte z cukrem drożdże zalać 3-4 łyżkami wody i przez kilka minut trzymać w cieple. Rybę i cebulę bardzo drobno posiekać ,wymieszać z tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym solą. mąkę przesiać, wymieszać z solą, mieszając wlewać drożdże i szklankę ciepłej przegotowanej wody, aż ciasto uzyska konsystencje gęstej śmietany. Dodać rybę i ubijać trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce. Na patelni mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco z ostrym sosem i surówką z pora i marchewki.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez agap